KRİPTO PARA FORMASYONLARI TEKNİK ANALİZ

 Kripto Para Formasyonları Teknik Analiz 

Bugün ki yazımızda siz değerli dostlarımıza kripto para formasyonları, teknik analiz, teorik uygulamalar ve grafik üzeri örneklendirmelerden  bahsedeceğiz. 

Teknik bazda formasyonları öğrendiğinizde daha güvenli işlemler açacaksınız. Ayaklarınız yere daha sağlam basıyor olacak. Vizyonumuzun amacına uygun olarak şimdi başlayalım .

Formasyon

Formasyon kelimesine öncelikle baktığımız zaman anlamamız gereken en önemli noktanın belli bir düzlem içerisin de bir den fazla parametrenin amaçlarına uygun olarak yer alması olarak adlandırılır. Hayatta böyle değil midir dostlar aklımıza gelen her türlü veri hayatımızın düzenini oluşturur. Hareketlerini belirler. Bahsettiğimiz düzlem içerisin de kendisini bulan her parametre gerek finans sektöründe gerekse kripto para piyasasında kendisine yer bulur. Öncesinde fiyatların geleceği konusunda fikir edinmemizi sağlar. Bu sayede formasyonları ve teknik analiz bilmemiz gelecek fiyat hareketleri konusunda bizlere yol gösterici olurken riski de minimize etmemizi sağlar. Önceki yazılarımız da siz değerli dostlarımıza mum çubuk formasyonlarından bahsetmiştik. İlk bakışta bir şey anlam ifade etmeyen bu çubukların ne derece önemli olduğunu anlamıştık.  

Şimdiyse kripto para piyasasının teknik analiz bazında omurgasını oluşturan grafiksel örneklemeler ile en önemli formasyonlardan bahsedeceğiz.  Formasyon oluşumlarına bakan analiz yorumcu yada yatırımcılar formasyonları öznel olarak yorumlamaktadır. Bu çalışmada başaralı olmanın en temel yolu grafik örneklemeleri üzerinde sürekli çalışmalarI durumunda başarı sağlamaktadır. 

İkili Dip Formasyonu


En sıklıkla görülen formasyonlardan biri olan ikili dip formasyonu düşüş trendinde olan bir coinin yükselişi ve dönüşüne dair en önemli sinyali bizlere verir. 

Grafiğimize baktığımız zaman yorumumuz şöyle olmalıdır. Düşüş trendin de olan bir coin önemli bir destek noktasından dönmesi, bilinen, bilinmeyen yada o ana ait oluşan bir haber kaynaklı kendisine yarattığı bir destek olabilir.  Sonrasında tekrar aynı hareketi yapıp aynı noktadan fiyat geri dönerse önemli ve güvenli bir destek noktası olduğu anlaşılır. Ayı piyasasının hevesi kırılır. Hızlı alımlar sonrası fiyat artışı kaçınılmaz olur. Burada fiyat iki kez kırılımı denemiş denediği nokta bize dip iki dip arasında yükselmeyi denediği noktadan çizilmiş yatay çizik ise omuz bölgesi olarak adlandırılır. Bu nokta kırılırsa boğaların hakimiyeti daha da güçlenir.. 

İkili Tepe Formasyonu




Diğer bir sıklıkla görülen formasyon ikili tepe formasyonudur.  İkili dip formasyonu ile benzer özellikler taşımakla birlikte,yükselen bir grafikte simetri olarak özellikler göstermesidir. 
Grafiğimiz de gördüğümüz üzere yükselen bir fiyat trendinde coin artmakta nereye dek güçlü bir direnç noktasına kadar.  Akabinde tekrar aynı hareketi yapar ve dirençten geri dönmesiyle ikili tepe formasyonu aktif hale gelir. Fiyatımızın kırılma işlemi iki kez denenmiştir. Bu noktaya finans jargonunda tepeler adı verilirken; iki tepe arasına çizilmiş noktaya omuz çizgisi adı verilir. Fiyat omuz çizgisi altına kırılırsa işte burada ayıların hakimiyeti başlar. Burada bize verilen tek olanak satış yapıp kaçmaktır. Aksi halde çok ani hızlı düşüşler bizleri büyük zararlara uğratacaktır. 

Yükselen Üçgen Formasyonu 


Yükselen üçgen formasyonuna temel olarak baktığımız zaman bir dik üç gün hayal edeceğiz. Hayal ettiğimiz bu üçgenin hipotenüs kenarının sürekli olarak yükselen bir eğim içerisinde hareket gittiğini görürsek aklımıza burada yükselen üçgen formasyonu gelecek. Burada fiyatımız belli bir direnç noktasında ancak sürekli olarak arttığı gözlenmektedir. Böylelikle daralan bir alanda fiyat sıkışması yaşanır. 
Dolayısıyla üçgenimize ait üç köşe kırılması demek bizlere al sinyalini vermiş olur. Genellikle yükselen üçgen formasyonunda fiyatın yukarı yönlü artışı söz konusudur. 

Alçalan Üçgen Formasyonu


Yükselen üçgen formasyonumuzun tam tersi olarak düşünülebilir. Dik üç gemimiz hipotenüs sürekli olarak azalan bir eğilim içerisine belli destek noktasına doğru hareket eder. Her dönüş biraz daha alta doğru ilerler fiyat giderek sıkışır be daralan üçgenin içerisinde girer. Hareket kabiliyeti sıfırlanan fiyatımız alan bulamağı için bir sıçrama yapar. Bu sıçrama yönü aşağı yönlü olur. Daralan üçgenin sonunda satış sinyali gelir. Satılmazsa kayıp ve zararlara yol açan bu duruma verilen isim alçalan üçgen formasyonudur.

Simetrik Üçgen Formasyonu 

Simetrik üçgen formasyonunun oluşması için piyasada bir kararsızlık hakim olması gerekmektedir. Fiyat her iki yöne sıkışır. 

Bir üçgen oluştuğu çok rahat görülür. Fiyatın aşağı yönlümü yüksek yönlü mü olacağı konusunda karar verilemez. 

Yapılacak en iyi şey beklemek ve fiyat yönüne karar verdiğin de hızlı bir artışla giriş yapmak en uygunu olacaktır. Kısa süreliğine fiyatta artış yaşanır tam tersi düşüşte olabilir . Bu yüzden bu formasyonu görürsek beklemek en doğru karar olacaktır. 

Omuz Baş Omuz Formasyonu



Fiyatımızın yükselen fiyat trendinden çıkış olacağı yani fiyatın düşüş trendine  gireceğinin em büyük sinyallerinden birini omuz baş omuz formasyonu bizlere verir. 
Baktığımız da açıkça görülen şey ortada bir baş ve yanlar da hemen biraz daha altın da bir omuz bizi karşılar. 

Örneğimiz  de arka arkaya olumus iki adet omuz baş omuz formasyonu görüyoruz. Fiyat önce belli bir noktada tepe yapıyor sonra bir miktar geri sıçrama sonrasında baş bölümü oluşturuyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta formasyonumuz tamamlandıktan sonra fiyat desteğe kadar bir geri çekilme ivmesi kazanabilir . Omuz altında kalmış olan fiyattan mümkünse alım işlemi yapılmamalıdır .

Ters Omuz Baş Omuz 



Omuz baş omuz formasyonu özelliklerini içerisinde barındıran ancak simetrisi konumunda olan ters omuz baş omuz formasyonu. 

Düşüş trendinde olan aşağı yönlü iniş yapan fiyatta oluşan yükseliş trendi sinyali veren önemli bir formasyondur. Aşağı giden fiyatımız bir destek noktasından geri döner, Geri dönen fiyat belli bir yükselişin ardından daha sert bir düşüş gerçekleştirerek bir sonra ki kendisine destek yapmış bölümden sıçrama yapar. Böylece baş bölümü de oluşur sonrasında baş kısmında dip yapan noktaya gelmeden fiyat bir sonra ki omzunu oluşturur. Formasyon aktif hale gelir.  Çizdiğimiz hattı kırması ile birlikte bizlere all sinyali gelir. Çok profesyonelsek baş dip noktasından fiyat alınıp beklenebilir. 

Dikdörtgen Formasyonu 


Dikdörtgen formasyonuna baktığımız zaman, Belirli bir yönde ilerleyen fiyatımız vardır. Örnekte gördüğümüz üzere fiyat kararlılıkla aşağı doğru ilerliyor. Fiyatın ters yönünde bir tepkime verilmesiyle oluşur. Ayılar ve boğaların çatışması olarak da adlandırılabilir. 

Fiyat ani bir dönüş yapar ancak tekrar eski haline gelir ve yoluna devam eder. Dikdörtgen formasyonu yükseliş ve düşüş trendlerin de ortaya çakabilir . Böyle bir formasyonla karşılaşırsak tavan direnç ve taban destek bölgelerine satış emri vermek em doğru hareket olacaktır . 

Takoz Formasyonu 


Bayrak Formasyonu 


Son iki formasyonu bilerek açıklamadım sizlerin önce yorumlayıp sonra da araştırmasını istedim ki çok daha kalıcı olsun. Değerli dostlarım umuyorum çok faydalı olmustur. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar